Yapılan bir araştırmaya göre, 2 yaşın altındaki çocukların yüzde 38'i tablet ve akıllı telefon kullanıyor
Common Sense Media tarafından yapılan araştırmaya göre, 2 yaşından küçük çocukların yüzde 38′i, tam olarak konuşmayı öğrenmeden mobil cihazlarla oyun oynuyor ve video izliyor. 2011′de bu oran yalnızca yüzde 11′di.
8 yaşındaki çocuklara bakıldığında ise yüzde 72′sinin tablet veya akıllı telefon kullandığı görülüyor. Üstelik bu sefer işin içine sosyal ağlar da giriyor. Common Sense Media’nın kurucu CEO’su Jim Steyer, “Bu, dijital nesilin geldiğinin gerçek işareti” diyor.
Çocukların mobil cihaz kullanımı son derece hızlı bir şekide artarken, televizyon izleme oranı olduğu gibi duruyor. 2011 ve 2013 verileri aynı, 2 yaşının altındaki çocukların yüzde 66′sı TV izliyor. Bilgisayar kullanımı ise yüzde 4′ten (2011) yüzde 10′a arttı.
Gözlemi kullanım oranıyla kısıtlamak konuyu yüzeysel olarak ele almak olur. Bundan daha da önemli olan bir şey var; kullanım süresi. Araştırma, çocukların artık bu cihazları üç kat daha uzun süre kullandığını gösteriyor. 2011′de mobil cihaz kullanan 0-8 yaş arası çocukların buna günlük 5 dakika harcadığı saptanmıştı. 2013′te bu, günlük 15 dakikaya yükseldi.
Steyer, çocukların medyayı tüketim biçiminde önemli bir değişimin yaşandığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Daha konuşmayı bilmeyen çocuklar TV ekranına gidiyor ve iPhone ya da iPad’deki gibi dokunarak etkileşime geçmeye çalışıyor.”
Misket iyiydi ama Angry Birds daha eğlenceli
İnsanın tüm hayatını etkileyeceği aşikar olan bu tarz değişimler, biz önceki nesilleri endişelendirebilir. Ancak bu o kadar da kötü bir gelişme değil. Steyer, çocukların mobil cihazlara erişiminin ve kullanımının artmasının kendine göre artı ve eksileri olduğunu söylüyor. Tabletler özlerinde mükemmel birer eğitim aracı, ancak bunun çocuk tarafından fazla kullanımı ya da aile tarafından çocuğa ‘sanal bebek bakıcısı’ şeklinde sunulması gelişim sorunlarına yol açabilir.
Amerikan Pediyatrik Akademisi, ebeveynlerin, mobil cihazlar da dahil olmak üzere sürekli olarak ekranların kontrolünü sağlamaları gerektiğini söylüyor. Ancak Jim Steyer bunun az önce bahsettiğimiz endişeden doğan kuşak çatışmasının ilk göstergesi olduğu görüşünde ve bu kısıtlamayı tasvip etmiyor. Steyer, tablet ve akıllı telefon çocuğa bilinçli bir şekilde sunulduğunda, eriştiği içerikler gözlemlendiğinde ve eğlencenin yanı sıra eğitici içeriklere de yönlendirildiğinde durumun hiç de sandığın gibi olmadığını göreceğinin altını çiziyor.
Steyer, ebeveynlerin çocuklarına “Ekran zamanı yani öğrenme zamanı” şeklinde yaklaşmaları gerektiğini söylüyor. Çocuğun ‘ekranı’ yani dijtal cihazı sevdiği ve bundan gelen her şeyi, öğretici bir içerik dahi olsa seve seve kabul ettiği aşikar. Steyer bundan yola çıkarak “Teknoloji akıllıca kullanıldığında eğitimin çok önemli bir parçasıdır.” diyor
Dijital nesil elinde tabletle doğdu
- 29 Ekim 2013
- Yazar Yunus Balım
- 0 Yorum
Yunus Balım
Teknoloji,Sosyal ağlar,Blogger Temaları,Blogger Eklentileri paylaşılan bir blog..
Hiç yorum yok: