Teknoloji

Mobil

Sosyal

Oyun

Buradasınız

Robotlardan akabinde biyobotlar da hayatımıza girecek

İlk defa yüzebilen biyobot üretmeyi başaran ABD´li bilim adamları tıpta çığır açabilecek tedavi yöntemlerinin kapısını araladı. 

Robotlardan akabinde biyobotlar da hayatımıza girecek

Biyobotlar, biyolojik ve mekanik yapıların bir araya getirilmesinden oluşmakta. Bilim adamlarının, bundan evvel 2012'de imal edilen yürüyebilen biyobotların peşinden üretmeyi başardıkları yüzebilen biyobotların, dokulara verimli ilaç iletiminden, kanser tedavisine ve dokulara mümkün olan en düşük zararı verecek ameliyatlara kadar pek fazla potansiyel tıbbi kullanım alanı yer alıyor.ABD'deki Ilinois Üniversitesinden Prof. Taher Saif başkanlığındaki bilim ekibince geliştirilen biyobotlar Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlandı.Biyobotların özellikleriSon derece küçük boyutlarda, esnek bir polimerden üretimi yapılan yüzen biyobotlar "baş" ve "kuyruk" olarak adlandırılan iki kısımdan oluşmakta.

Baş ve kuyruk kısımlarındaki birleşme yerlerine eklenen kalp hücresi kültürlerinden elde edilen hücreler, kuyruğun iki yana hareket ederek bu yapının ileriye doğru yüzmesini sağlıyor.Spermlerde de mevcut bulunan flagella adı verilmekte olan kamçıya benzer uzun kuyrukları mevcut bulunan tek hücreli canlılar model alınarak üretimi yapılan biyobotların baş ve kuyruk eklentilerindeki kalp hücreleri, tıpkı kalbin çarpmasına benzer bir şekilde kendiliğinden ayarlı ve senkronize bir şekilde hareket ediyor. Bahsi geçen hareket neticesi yapının baş kısmından gelen dalga kuyruk kısmına gidiyor ve böylece biyobotun, tıpkı bir sperm gibi kuyruğunu sallayarak ileri doğru hareket etmesi mümkün oluyor.Üretilen biyobotun 454 mikrometre uzunluğundaki baş bölümünün eni 57, boyu 27 mikrometre.

Biyobotun 1,5 milimetre uzunluğundaki daha ince olan kuyruk bölümünün eni 7, boyuysa 27 mikrometre. Mikrometre, milimetrenin binde birine eşit bir ölçü birimini ifade ediyor.Tek kuyruklu biyobotun yanında iki kuyruklusunu da üreten araştırmacılar iki kuyruğun, biyobotun daha hızlı yüzmesini sağladığını belirtiyor. Eklenecek daha çok sayıda kuyruklarla biyobotların ileriye doğru hareketinin yanında sağa, sola ve geriye doğru hareket etmesini sağlamak da mümkün.Araştırmacılar, biyobotların ileride kimyasal maddeleri ve ışığı algılayabilecek ve tıbbi ya da başka ortamlar için geliştirilen uygulamalardabelli bir hedefe yönelebilecek şekilde üretilmesinin hedeflendiğini kaydediyor.

Kaynak: Hürriyet İnternet Yayını

Yunus Balım

Teknoloji,Sosyal ağlar,Blogger Temaları,Blogger Eklentileri paylaşılan bir blog..

Hiç yorum yok:

Yorum Yazın

İstatistikler

Blog Arşivi